Juara Catur Mencairkan Cek untuk Cip Poker
toto

Juara Catur Mencairkan Cek untuk Cip Poker

Penarafannya 2882 adalah yang tertinggi pernah dicapai dalam catur. Awal tahun ini, Chess.com menilai dia pemain kedua terbaik, di belakang hanya legenda Garry Kasparov dan satu tempat di hadapan Bobby Fischer.

Apa yang lebih suka dilakukan oleh juara catur dunia lima kali ini ialah bermain Grafik SGP  dan tidak begitu baik. Pada Siri Poker Dunia minggu lalu di Bally’s dan Paris, Carlsen gagal mendapatkan wang, malah tidak dapat bertahan pada Hari 1C.

“Saya tidak mempunyai sebarang kecenderungan untuk bermain,” kata Carslen pada podcast baharunya, Magnus Effect. “Perlawanan itu sendiri ada kalanya Result Sydney menarik, ada kalanya sedikit menyeronokkan. Tetapi secara keseluruhan, saya rasa sudah tiba masanya saya untuk pergi dari perlawanan kejohanan dunia.”

Rekod Jejak untuk Sports-Switchers
Ingat apabila Michael Jordan berhenti dari Chicago Bulls untuk menyertai Chicago White Sox besbol pada tahun 1994? Dia kembali ke bola keranjang, dan derianya, dalam masa setahun. Adakah Carlsen?

“Saya tidak menolak pulangan pada masa hadapan,” katanya dalam podcast itu. “Tetapi saya juga tidak akan bergantung padanya.”

Carlsen, pada usia 31 tahun, juara bertahan dan bintang terbesar permainan itu, telah dijadualkan untuk mempertahankan gelarannya menentang pemain Rusia Ian Nepomniachtchi tahun depan. Sebaliknya, Nepomniachtchi kini akan menentang Ding Liren dari China, dengan pemenang menuntut gelaran Carlsen yang dikosongkan.

Carlsen berkata dia akan terus bermain catur kompetitif, cuma bukan kejohanan dunia.

“Saya sangat seronok bermain kejohanan,” katanya dalam pengeluaran toto macau. “Jelas sekali, saya lebih menikmati mereka daripada saya menikmati kejuaraan dunia, dan terus terang, saya tidak melihat diri saya berhenti sebagai pemain catur dalam masa terdekat ini.”

Mengenai Carlsen
Carlsen telah menjadi kejohanan catur sejati sejak kecil lagi. Bapanya, seorang pemain catur amatur, mengajar Carlsen cara bermain permainan itu pada usia 5 tahun.

Berasal dari Norway, dia memenangi Kejohanan Catur Norway pada usia 15 tahun. Pada usia 18 tahun, dia melepasi penarafan 2800. Kemudian pada tahun 2010, pada usia 19, dia mencapai No. 1 dalam ranking dunia FIDE, yang paling muda

Carsen kini adalah Juara Catur Dunia lima kali yang memerintah. Dia adalah Juara Catur Pantas Dunia tiga kali dan Juara Catur Blitz Dunia lima kali. Beliau juga pernah memegang kedudukan nombor satu dalam ranking catur dunia FIDE sejak 2011.