ACLU Saman Fremont St. Atas Sekatan Umur, Memetik Pelanggaran Pindaan Pertama
toto

ACLU Saman Fremont St. Atas Sekatan Umur, Memetik Pelanggaran Pindaan Pertama

Kesatuan Kebebasan Awam Amerika Nevada (ACLU) menyaman City of Las Vegas dan Fremont Street Experience (FSE) bagi pihak penghibur jalanan Las Vegas dan dua remaja berusia 18 tahun. Ia mendakwa bahawa sekatan umur untuk memasuki tarikan pelancong, yang dilaksanakan sejak 12 Julai pada malam hujung minggu, melanggar Pindaan Pertama.

Pengalaman Jalan Fremont
Sejak Julai 2022, semua pejalan kaki yang ingin memasuki Pengalaman Jalan Fremont pada waktu malam pada hujung minggu, seperti yang digambarkan di atas, perlu memberikan bukti bahawa mereka berumur sekurang-kurangnya 21 tahun. Tuntutan ACLU baharu berhujah bahawa ini tidak berperlembagaan. (Imej: Vital Vegas melalui Twitter)
Memandangkan bandar itu meluluskan permit khas yang membenarkan FSE mengenakan sekatan, tiada sesiapa yang berumur di bawah 21 tahun dapat memasuki pusat membeli-belah pejalan kaki yang popular tanpa ibu bapa atau penjaga selepas 8 malam Jumaat hingga Ahad. Di samping itu, penghibur jalanan dilarang pada masa tersebut. Permit khas adalah baik sehingga 28 Nov.

Menurut tuntutan mahkamah, pusat beli-belah pejalan kaki FSE ialah “forum awam tradisional”, di mana hak Pindaan Pertama terpakai sepenuhnya. Ini termasuk hak untuk meminta, aktiviti ekspresif dan seni persembahan. Hak-hak ini tidak boleh disekat atau dikawal, kata tuntutan mahkamah.

Tuntutan itu juga menyerang Bab 11.68 Kanun Perbandaran Las Vegas, yang digubal pada tahun 1995, yang memberi kuasa kepada FSE untuk menukar lokasi tempat orang boleh membuat persembahan, menutup seluruh pusat beli-belah pejalan kaki kepada orang awam dan menyaman mereka yang mereka Result Sydney katakan melanggar peraturan. Plaintif berhujah bahawa peraturan yang berlebihan terhadap penghibur jalanan lebih mengutamakan ucapan komersial berbanding ucapan artistik dan politik, melanggar Pindaan Pertama.

Rungutan Akhir Disiarkan a Doozy
Akhirnya, tuntutan mahkamah itu berhujah bahawa alasan yang diberikan oleh FSE untuk permit khasnya yang tidak mengikut perlembagaan adalah penipuan. Permohonan yang diluluskan oleh bandar itu sebenarnya berbunyi “Festivus.”

Peminat Avid Seinfeld akan menyedarinya sebagai percutian musim sejuk yang dibuat oleh watak Jerry Stiller pada episod 1997 . Dan, seperti yang dinyatakan dalam tuntutan mahkamah ACLU, tidak sekali pun Festivus diiklankan dalam mana-mana media atau bahan pemasaran atau mana-mana tanda fizikal di Jalan Fremont.

Plaintif mendapatkan perintah yang membatalkan bahagian LVMC Bab 11.68 dan semua tindakan yang diambil oleh bandar dan FSE kerana melanggar Pindaan HK Pools Pertama. Mereka juga mencari kos dan yuran peguam.

Sebab Sebenar untuk Sekatan
Ia bukan Festivus, tetapi peningkatan dalam jenayah kekerasan di kawasan itu yang menyebabkan FSE dan Las Vegas mengenakan sekatan mereka.

Pada 19 Jun 2022, seorang budak lelaki berusia 16 tahun didakwa maut menembak seorang lelaki dan mencederakan seorang lagi di bawah kanopi elektronik. Kemudian, pada 4 Julai, empat hari sebelum langkah keselamatan dikuatkuasakan, seorang lagi lelaki ditembak di bahagian punggung. 4 Ogos lalu, seorang lelaki berusia 30 tahun terbunuh semasa pergaduhan antara dua lelaki berhampiran pentas hiburan di Fremont dan jalan ke-3.

Data polis mengesahkan bahawa jenayah kekerasan di tarikan dan di jalan-jalan berhampiran meningkat sebelum langkah-langkah digubal. Kira-kira 45 serangan teruk dilaporkan pada awal Julai 2022, berbanding hanya 27 serangan pada tahun sebelumnya.

Awam atau Swasta?
Tuntutan undang-undang baharu adalah sama ada FSE boleh dianggap sebagai kawasan awam atau persendirian. Walaupun FSE tidak mengulas secara terbuka mengenai tuntutan mahkamah baru itu, ia telah berulang kali mengatakan pada masa lalu bahawa ruangnya adalah pusat membeli-belah persendirian, bukan forum awam.

Walau bagaimanapun, dalam kes penting tahun 2003, Mahkamah Rayuan Litar Kesembilan tidak bersetuju.

“Ia mungkin tidak kelihatan seperti jalan awam kerana cara bandar dan Fremont Grafik SGP Street Experience melayannya, tetapi ia adalah jalan awam,” Christopher Peterson, pengarah undang-undang ACLU of Nevada, memberitahu KSNV-TV bulan lepas. “Dan kerana ia adalah jalan awam, di situlah hak Pindaan Pertama kami paling kuat.”